Wandelen in de ENCI-groeve

7 december 2018

LOCATIE

Maastricht, ENCI-groeve

Natuurgebieden in Zuid-Limburg? Vergeet de ENCI-groeve niet!

Op een prachtige dag deze zomer werden we uitgenodigd door Lei, uitbater van Châlet d’n Observant – Bie dur Lei, om samen met hem een wandeling te maken door de ENCI-groeve. Sinds 2013 bouwt Lei, op een mooie centrale plek in de groeve, aan een informatiecentrum en later volwaardige bar met binnen en buiten terras.

Nadat we warm werden onthaald door Lei konden we starten met het eerste deel van de wandeling. Het hek ging open en we zetten de eerste stappen in, het (nog) voor het brede publiek afgesloten deel van, de groeve. Zowel Rowena als ik waren het erover eens… Wat een prachtig gebied, dat mooie helder blauwe water.. Wat zonde dat ze daar niets mee doen! Heel aandachtig lieten we de plannen voor de groeve tot ons komen en probeerden we het ons voor te stellen. We kunnen haast niet wachten tot het zover is en de natuur het afgegraven deel terug krijgt. De plannen zijn in ieder geval ambitieus en zorgen voor een mooie nieuwe trekpleister voor Maastricht. Het eerste deel van de wandeling bracht ons tot aan de rand van de Oehoevallei. In de wanden van dit deel van de groeve broedt de Oehoe al sinds 1998. Om deze reden is dit deel ook een rust- en stiltegebied. Vanaf de Kiekoet, een vogeluitkijkplek op de Sint-Pietersberg, heb je een uniek kijkje op de vallei en met een beetje geluk… Zie je zo de Oehoe langsvliegen.

Na het eerste deel begonnen we trek te krijgen. En Lei zou Lei niet zijn als hij niet ook voor de inwendige mens zou zorgen. Bij terugkomst aan het chalet kregen we een kopje koffie en een heerlijk stuk vlaai aangeboden. Daarna werden we getrakteerd op een heerlijke salade.

Na een korte pauze zijn we via de overgangszone en het natuurbad naar de 215 treden tellende trap gelopen waar je bovenop de Sint Pietersberg uitkomt. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de gehele groeve. Volgens mij is het zeker de moeite waard om hier terug te komen tijdens een zonsopkomst wanneer de zon nog laag staat en de dauw en mist in het dal van de groeve hangt. Wij komen er zeker nog vaker terug, jij toch ook?!

Adres:
Châlet d’n Obervant
Lage Kanaaldijk 115,
6212 NA Maastricht
www.chaletobservant.nl

BEKIJK DE REACTIES +