Stories with Roel Slabbers

In Stories, Video
Scroll this

STORIES № 1

Deze maand hebben wij een leuk gesprek gehad met interieurarchitect Roel Slabbers van De Nieuwe Context.


Roel slabbers is interieurarchitect en partner bij De Nieuwe Context, een onderzoek- en ontwerpbureau, gespecialiseerd in wonen. 
Op dit moment is hij druk bezig met een renovatieproject om van een boerderij, een woonhuis met B&B te ontwerpen. Zijn grote droom is om een woonhuis te ontwerpen dat aansluit op de wensen en persoonlijkheid van de bewoner én een is met zijn setting.

Voor meer scroll je verder naar beneden. IMG_7125

Bedrijf: De Nieuwe Context
Sector: Onderzoek- en ontwerp bureau
Locatie: Maastricht
Opgericht: 2014
Aantal medewerkers: 2

Hoe ga je te werk?
Ik ga altijd hetzelfde te werk. Eerst ga ik op onderzoek uit en probeer ik de vraag van de klant zo specifiek mogelijk vast te stellen. Daarna ga ik bij mezelf te rade of dit ook de daadwerkelijke vraag is. Daarbij kijk ik naar alle facetten rondom de vraag, zoals:

  • Wie is mijn opdrachtgever en wat wil deze?
  • In welke omgeving ligt de ontwerp opgave?
  • Wat is de oorsprong van deze omgeving en zijn er karakteristieken die ik in het ontwerp kan meenemen?
  • Op welke manier kunnen de wensen van de opdrachtgever ingepast worden in de bestaande omgeving?

Na dit onderzoek ga ik naar de volgende stap: resultaten vaststellen. Deze resultaten zijn als het ware de ontwerp beginselen. Vanuit dit punt kan ik een eerste schets maken. Het onderzoek is in mijn werkwijze de belangrijkste fase, want daaraan kan ik alles ophangen als een soort kapstok.

Wat vind je belangrijk in jouw ontwerpen? 
Dat is zonder enige twijfel context. Deze moet op een plek waar je gaat wonen in alles geworteld zitten. Met context bedoel ik niet alleen de mensen die er gaan wonen, maar ook de locatie van het huis, de plaats, de streek etc. Zo staat bijvoorbeeld het Zuid-Limburgse landschap bekend om haar heuvels, iets dat de context bepaald en uiteindelijk ook invloed heeft op het ontwerp.

Wat wil je daarmee overbrengen?
Wat ik daarmee wil overbrengen is dat je niet altijd iets extravagants hoeft te ontwerpen om iemand anders te overtuigen. Maar dat het huis een verlengde wordt van een persoon, van een omgeving en het daardoor een uniek karakter krijgt.

Omschrijf jouw droom opdracht.
Het is een redelijk bescheiden droom, maar niet minder complex: een huis ontwerpen voor een gezin. Waarbij ik dan vanaf het prille begin bij betrokken ben. Dus ook meedenk over de meest geschikte locatie voor dat gezin. Dit allemaal in overleg met de opdrachtgever. Daarbij zullen vragen passeren als:

  • Wat is het gedrag, de ritmes en rites van het gezin?
  • Welk type woonhuis past hierbij?
  • Welke aansluiting op het landschap – of een andere omgeving – past hierbij?
  • Hoe is het uitzicht?
  • Welke atmosfeer willen we bereiken en hoe gaan we dat bouwen?
  • Welke materialen uit de omgeving kunnen gebruikt worden?

Het liefst help ik zelfs mee met het bouwen van het huis om zo ook ad hoc beslissingen te kunnen nemen over het materiaalgebruik etcetera. Daarnaast zou ik het ook fascinerend vinden om het meubilair te ontwerpen, na te denken over welke textiel de atmosfeer versterkt zodat het een eenheid vormt met de omgeving.

Wat zou je graag willen bereiken?
Wat ik wil bereiken met mijn ontwerpen en als ontwerper is een wereld waarin alles maakbaar en veranderbaar is. Maatwerk voor iedereen waardoor je een eenheid bereikt.

9

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *