Stories with Edith Rutten

In Stories, Video
Scroll this

STORIES № 2

Onlangs hebben wij een enorm gezellige middag gehad met Edith Rutten van Muziekpraktijk Edith Rutten.


Edith Rutten is muziekdocente en eigenaresse van Muziekpraktijk Edith Rutten, een muziekpraktijk waar je hoofdzakelijk terecht kunt voor piano –en (akoestische) gitaarlessen. Door de persoonlijke aanpak is er voor ieder wat wils. Beginners, jong en oud en mensen met een ontwikkelingsstoornis (op sociaal, cognitief, motorisch of conatief gebied); iedereen is welkom.

Voor meer scroll je verder naar beneden. eighty8things_stories_Edith_Rutten 10

Bedrijf: Muziekpraktijk Edith Rutten
Sector: (Orthopedagogisch) Muziekonderwijs
Locatie: Eijsden
Opgericht: april 2011

Hoe ben jij in aanraking gekomen met muziek?
Muziek is altijd een belangrijk deel van mijn opvoeding geweest. Bij ons thuis was iedereen er op zijn eigen manier wel mee bezig. Mede door pianoles en optredens van mijn vader (die ook uitvoerend en docerend musicus is) werd ik al vroeg geprikkeld en geïnspireerd om ook deze weg in te slaan.

Toen ik destijds een vervolgstudie mocht kiezen, was de keuze snel gemaakt. Ik wilde iets doen met muziek, maar niet zomaar iets. Ik was namelijk ook geïnteresseerd in hulpverlening. Vandaar dat ik heb gekozen voor de opleiding Orthopedagogische Muziek Beoefening. Dit is een combinatie van muziek (uitvoerend en docerend) en hulpverlening waarbij muziek planmatig wordt ingezet als middel in onderwijs en hulpverlening, waar de activiteiten dus een beroep doen op bijvoorbeeld de sociale, cognitieve en affectieve vermogens van de doelgroep.

Waarom een eigen muziekpraktijk?
Tijdens mijn studie gaf ik al les. Dit begon kleinschalig, met een select aantal leerlingen, maar na een tijd kreeg ik steeds meer aanvragen. Toen besefte ik me dat ik voor een keuze stond. Enerzijds, kon ik deze lessen op kleine schaal blijven geven en daarnaast voor een school of een andere instantie gaan werken, anderzijds, kon ik mijn klantenkring gaan uitbreiden en mijn eigen praktijk beginnen.

Ik heb ervoor gekozen om, na mijn afstuderen, een muziekpraktijk te starten waar ik, naast het geven van workshops, piano– en gitaarles, ook orthopedagogische hulpverlening aanbied. Ik werk dus geregeld met leerlingen die een handicap of leer–en gedragsstoornissen hebben. In dit soort gevallen wordt muziek hoofdzakelijk als middel ingezet en niet als doel. Deze kinderen zijn bezig met het maken van, het luisteren naar en het bewegen op muziek, terwijl ik er voor zorg dat ze onbewust worden aangesproken op diverse ontwikkelingsgebieden, zoals de sociaal-emotionele, cognitieve en motorische.

Wat maakt jou gelukkig in je werk?
Ik haal de meeste voldoening uit mijn werk als ik merk dat leerlingen er plezier in beleven om, op welke manier dan ook, met muziek bezig te zijn. Daarnaast word ik er ook erg gelukkig van als ik zie dat ouders (maar ook de scholen en andere instanties waar ik bijvoorbeeld workshops geef) inzien en erkennen dat muziek een heel belangrijk deel van de ontwikkeling van kinderen kan zijn. Kinderen hebben tegenwoordig steeds minder vrije tijd, en tegelijk zoveel keuze wat betreft vrijetijdsbesteding. Als ze er dan voor kiezen om met muziek bezig te zijn, doet mij dat erg goed.

Wat is jouw droom?
Ik droom heel veel. Niet alleen over mijn muziekpraktijk, maar ook over allerlei andere dingen die ik nog graag zou willen doen. Reizen, veel landen en culturen zien en daar mijn liefde voor muziek verder ontwikkelen en delen, is hier een voorbeeld van.

Wat mijn praktijk betreft, zou ik in de toekomst graag een locatie openen die een groei van het leerlingenaantal toestaat en waar ik, in samenwerking met andere muzikanten (of disciplines), het aanbod kan uitbreiden. Hierbij denk ik dan aan keuze uit meerdere instrumenten en de interessante combinaties die hiermee mogelijk zijn. 
Naast mijn bezigheden voor mijn muziekpraktijk, ben ik al een hele tijd eigen nummers aan het schrijven. Hiermee heb ik tot nu toe helaas nog nooit iets concreets kunnen doen. Momenteel ben ik met deze nummers een theatershow aan het opzetten in de vorm van kleinkunst. Ik beleef hier erg veel plezier aan en hoop dat deze te zijner tijd goed ontvangen zal worden.

Tot slot
Ik heb het geluk gehad van mijn hobby mijn beroep te kunnen en mogen maken. Dit is lang niet voor iedereen weggelegd, dus ik prijs mezelf erg gelukkig met mijn werk. Ik doe elke dag wat ik leuk vind en hoop dan ook dat ik dit nog lang mag en kan blijven doen.

10

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *