Sphinxkwartier Maastricht

In Photography, Zomer in Maastricht
Scroll this

#ZOMERINMAASTRICHT

Een gebied dat de komende jaren transformeert tot een culturele, creatieve en ondernemende stadswijk.


Op een mooie warme zomeravond kregen wij een rondleiding door het Sphinxkwartier, gelegen in het Belvédèregebied. Belvédère betekent mooi uitzicht. Oorspronkelijk verwijst de term naar een locatie die een mooi uitzicht biedt. Nou, die locatie hebben ze. Vanaf het dak van het Eiffelgebouw heb je een prachtig uitzicht over heel Maastricht.

Als je op dit moment door het Sphinxkwartier rijdt kun je het nog bijna niet voorstellen, maar binnen enkele jaren zal er ruimte zijn voor creativiteit en krijgen oude gebouwen nieuwe functies. Het Sphinxkwartier zal dan ook een bruisend deel van de stad worden! Tijdens onze rondleiding hebben wij een aantal interessante plekken bezocht, waaronder:

Het Eiffelgebouw
Het Eiffelgebouw is misschien wel het bekendste. Het is een fabrieksgebouw dat in 3 fases is gebouwd en onderdeel was van de sanitairfabriek Koninklijke Sphinx. Dit prachtige gebouw krijgt verschillende nieuwe functies. Zo zal een deel van het gebouw ingericht worden als een studentenhotel en de bovenste verdiepingen worden omgetoverd tot mooie lofts. De overige ruimten worden ingericht als werkplaatsen of kantoren waar creativiteit gestimuleerd wordt. Je kunt het enigszins vergelijken met Strijp S in Eindhoven.

Tijdens de rondleiding hebben we de huidige hallen bekeken en zijn we eindelijk eens het dak op gegaan. Wat was dat mooi! Wil je nu zelf ook een keer het dak van het Eiffelgebouw op? Elke eerste zaterdag van de maand kun je een industriële wandeling maken met VVV Maastricht. Lees meer op hun website.

Voor velen van jullie waarschijnlijk geen verrassing meer, maar aan de voorzijde van het Eiffelgebouw wordt momenteel een nieuwe Pathé gebouwd. Dit zal een grote trekpleister worden voor dit deel van de stad. Misschien spreken we wel voor onze beurt, maar aan de achterzijde van het Eiffelgebouw komt mogelijk een nieuwe vestiging van Loods 5! Nou we kunnen jullie één ding vertellen, als dat het geval is zijn wij vaste klant! Voor nu is het nog even duimendraaien.

Sphinxkwartier - eighty8things

Het Bassin  
Het Bassin, een mooie, sfeervolle en historische binnenhaven met karakteristieke werfkelders. Leuk om een hapje te eten en drinken aan het water. Binnenkort verhuist Cinema Lumière naar het Sphinxkwartier, aan het Bassin. Om jullie alvast aan de nieuwe ligging te laten wennen zal Lumière op 22 augustus een openlucht film draaien aan het Bassin. We hebben wat ideeën en plannen gehoord en kunnen alvast verklappen dat het heel mooi gaat worden! Voor meer informatie ga je naar hun website www.letsgolumiere.nl.

De Timmerfabriek
Door de jongeren onder ons waarschijnlijk al veelbezocht. Dit mooie gebouw huisvest namelijk sinds enige tijd niet alleen Bureau Europa alsook het poppodium de Muziekgieterij. Je kunt er terecht voor verschillende concerten, feesten en bijzondere (architectonische) exposities. Maaaaar, zoals we al eerder vermeldden. Dit stukje Maastricht heeft zoveel meer te bieden, namelijk:

De Gashouder
In de gashouder werd vroeger de gasvoorraad opgeslagen van Maastricht. Hiermee werden onder andere de straatlantaarns in Maastricht voorzien van gas om te kunnen branden. Momenteel wordt onderzocht of de groene ronde ketel een nieuwe functie als evenementenhal kan krijgen, met een park eromheen. Een beetje naar het idee van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Maastricht-LAB is een experiment gestart waarmee ze van 28 juli t/m 28 september organisatoren de mogelijkheid bieden om hun eigen activiteit houden in de gashouder. Zo kan de gashouder bijvoorbeeld gebruikt worden als club, pop-up restaurant, evenementenhal of festivalterrein. Cultureel, maatschappelijk, spiritueel of commercieel: alles kan. Een aantal organisatoren voor feesten hebben hun interesse al laten blijken. Dus in augustus en september kunnen we al voor een paar feestjes en evenementen terecht in de gashouder. Wij houden het in ieder geval in de gaten. Voor meer informatie ga je naar hun website www.gasthouder.nl

Het Frontenpark
“Waar is dat?” Dit was het eerste wat wij dachten. We mogen dan beiden in Maastricht en omgeving zijn geboren en opgegroeid, maar op deze plek zijn wij nog nooit geweest. Nou, mooi. Dan leren wij tenminste ook nog wat nieuws. De ingang van het Frontenpark is gelegen aan de parkeerplaats aan de Cabergerweg. Aan de achterzijde van het Eiffelgebouw. Je kunt dit park zien als een fiets-/ wandelpad op een oude spoorlijn. Het Frontenpark staat bekend om de verrassende bewoners zoals de muurhagedis, hazelworm, vos, das en nog veel meer. Wist je bijvoorbeeld dat de muurhagedis in heel Nederland alleen in het Frontenpark in het wild leeft? Als je er komt zul je in eerste instantie denken, waarom ligt hier zoveel puin en losse takken? Dat heeft dus een reden. De muurhagedissen bewegen zich voort door deze puin- / steenruggen en takkenrillen.

De Brandweer
Het einde van onze rondleiding hebben we gezellig afgesloten bij de Brandweer. Toch een van onze favoriete plekken in Maastricht. Lees meer in onze eerdere blog over de Brandweerkantine.

Meer lezen?
http://www.belvedere-maastricht.nl

11

* Deze blog is tot stand gekomen door een samenwerking met VVV / Maastricht Marketing en is onderdeel van de campagne #ZomerinMaastricht.

4 Comments

 1. Wow, weer heel mooi weergegeven! Ik ben zo trots dat ik jullie ken en dat jullie zo een mooie dingen weergeven. Ik woon hier al mijn hele leven en toch weten jullie de juiste kiekjes te maken waardoor ik weer weet waarom ik hier graag woon. Hier ook een toekomst heb met mijn creatieve achtergrond.

  Dikke kus

  • Dankjewel Deniece voor dit mooie compliment! 🙂 Het klopt helemaal, een mooie creatieve toekomst kan ook hier!! X

 2. beste mensen, ik volg jullie met belangstelling. Jullie schrijven gezellig en fotograferen aantrekkelijk, ga zo door. Kan het niet laten om als ondernemer niet enthousiast te reageren op de “vermeende komst” van loods5. Ik vrees dat er dan een heleboel winkels in de binnenstad verloren gaan!!!! Maastricht is maar klein en loods 5 verhuurt ruimtes aan groothandels die hun produkten daar rechtstreeks verkopen. Logisch dat zij dan andere (lagere) prijzen kunnen hanteren dan de detailhandel die al jarenlang hun produkten gepromoot heeft. Ik vrees dat er dan weinig overblijft in de binnenstad om leuke foto’s van te maken…

  • Beste Dorothy,
   Bedankt voor je reactie en mooie complimenten.
   Hoewel wij enorm enthousiast zijn over de mogelijke komst van Loods5 begrijpen wij ook dat er hierdoor concurrentie ontstaat voor huidige ondernemers. Dit hoeft natuurlijk niet perse negatief uit te pakken, want een naam als Loods5 zal ook weer zorgen voor extra toestroom van toeristen in Maastricht. Waar uiteindelijk alle ondernemers in Maastricht profijt van hebben. Daarnaast heeft Loods5 tot noch toe naar ons weten enkel interesse getoond in deze locatie en moet nog onderzocht worden of dit haalbaar is.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *